Llibreria Ona

Una seixantena de persones es reuneixen per celebrar els dos anys de desdelsofa.cat

El dijous 21 de desembre, es va celebrar a la llibreria Ona de Barcelona el segon aniversari del portal web.

Una seixantena de persones es van apropar a l’acte on van participar el creador de la web, Àlex de la Guia, la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana i l’actor de doblatge i president de DUB, Roger Isasi. Tot presentat per la presentadora del Popap, Mariola Dinarès i tancat amb el monòleg del creador de contingut i actor Albert Roig i el concurs de les frases de pel·lícula al que van participar una trentena de persones.

La consellera Natàlia Garriga amb el creador de la web desdelsofa.cat, Àlex de la Guia durant l'acte del segon aniversari de desdelsofa.cat. Fotografia de Francesc Voltas.
La consellera Natàlia Garriga amb el creador de la web desdelsofa.cat, Àlex de la Guia durant l’acte del segon aniversari de desdelsofa.cat. Fotografia de Francesc Voltas.

Al llarg de l’acte es van donar notícies i donar xifres. Una de les notícies principals les va donar de la Guia al principi del seu parlament quan va anunciar la publicació d’un llibre publicat per Onada Edicions, un llibre per entendre millor les plataformes i l’evolució del català a les plataformes. La segona gran notícia de la nit la va donar la consellera de Cultura Natàlia Garriga, al final del seu acte, Garriga, va anunciar que HBO Max havia afegit la versió en català de la sèrie Nip/Tuck. La nova sèrie en català d’HBO Max, s’ha convertit en quarta sèrie doblada al català disponible a la plataforma i la sisena sèrie disponible en català.

La presentadora del Popap, Mariola Dinarès va conduir l’acte i va voler destacar i agrair la tasca de la web desdelsofa.cat.

“Al llarg dels dos anys el panorama ha millorat, però cal tenir en compte que dels més de 100.000 títols que ofereixen entre totes les plataformes a l’estat espanyol, menys del 7% està en català. A l’Estat, hi ha plataformes que disposen de més títols en francès que en basc, català i gallec, junts”, “Vam arrencar el projecte amb uns 3.000 títols indexats i ara estem arribant als 7.000. I de la vintena de plataformes que oferien continguts en català hem passat a 40”, va remarcar de la Guia.

Al llarg de l’acte es van donar algunes dades de cerques a la web com les plataformes, pel·lícules i sèries més cercades a la web.

Les 10 plataformes privades preferides pels usuaris de la web desdelsofa.cat

1. Prime Video 33 %
2. Netflix 20 %
3. Disney+ 11 %
4. FilminCAT 9 %
5. HBO Max 8 %
6. Movistar+ 3 %
7. AnimeBox 2%
8. Apple TV 2 %
9. Rakuten TV 1 %
10. Acontra+ 0,5 %

Les dues plataformes públiques més destacades

SX3 5 %
3cat 2 %

La resta de plataformes no arriben al 0,3 % de les cerques de la web. La popularitat de les plataformes s’ha anat mantenint al llarg dels dos anys a excepció d’HBO Max. Abans de l’1 de juny del 2023 la plataforma de la Warner no arribava al 0,5 % de les cerques, a partir d’aquell dia la plataforma va pujar directament al podi de les plataformes preferides pels usuaris de la web i alguns mesos ha arribat al segon lloc del rànquing. Per valorar bé les dades també s’ha de tenir en compte que AnimeBox va nàixer el mes de març del 2023 i Acontra+ al mes de febrer del 2022.

Les 5 pel·lícules més cercades

1. Barcelona, nit d’estiu
2. Alcarràs
3. Bola de Drac Super: Broly
4. Els guardians de la nit. La pel·lícula: El tren infinit
5. Mític

Les pel·lícules catalanes ‘Barcelona, nit d’estiu’ i ‘Alcarràs’ han estat les dues pel·lícules més cercades a la web seguides de les pel·lícules d’anime ‘Bola de Drac Super: Broly’ i ‘Els guardians de la nit. La pel·lícula: El tren infinit’ i tanca el TOP 5 dels 2 anys el primer especial de comèdia disponible en català a internet, ‘Mític’ de Magí Garcia.

Les 5 sèries més cercades

1. El paradís de les senyores
2. One Piece
3. L’escurçó negre
4. El Senyor dels Anells: Els Anells de Poder
5. Plats Bruts

Les sèries que podem veure gràcies a la CCMA lideren les cerques de la web, les sèries del 3cat El paradís de les senyores’, ‘L’escurçó negre’ i ‘Plats Bruts’ ocupen les primeres posicions del rànquing juntament amb l’anime del SX3 One Piece’ i la sèrie de Prime Video, ‘El Senyor dels Anells: Els Anells de Poder’, la sèrie més cara de la història.

Com es va explicar, destaca HBO Max, que fins al mes de juny sumava el 0,5% de les cerques de la web, però a partir del juny del 2023 ha pujat tant que la mitjana de cerca dels dos anys ja suma el 8% amb un pic molt important el dia que es va saber que tenien una col·lecció amb els seus títols disponibles en català, aquell dia les cerques d’HBO Max vam augmentar un 400% i els següents dies entre el 150% i el 200%.

La consellera Natàlia Garriga va expressar el suport a l’audiovisual en català, que, ha estat una de les prioritats del Govern, que en els últims dos anys i mig ha multiplicat per tres la inversió en aquest sector, passant dels 9,9 milions d’euros el 2020 als 32,6 del 2023. Dins d’aquesta inversió, han rebut especial atenció els ajuts a la producció de pel·lícules i sèries en català que s’han multiplicat per sis, augmentat, dels 2,9 milions del 2019, als 18,3 del 2022.

Durant aquest mateix període, s’ha duplicat la quantitat d’àudios i subtítols en català disponibles a les plataformes. Actualment, són 3.000 àudios i 4.000 subtítols que els usuaris poden seleccionar a serveis com Netflix, HBO Max, Prime Video o Filmin entre d’altres.

Gràcies al conveni entre el Govern i la CCMA firmat el juny passat, el Departament de Cultura ha rebut 300 doblatges provinents de TV3 aquest any, que s’aniran incorporant a les plataformes. Alguns d’aquests ja estan disponibles per als usuaris i inclouen sèries com ‘El príncep de Bel-Air‘, ‘Diaris de vampirs‘, ‘Fringe‘ o ‘Avatar: La llegenda de la Korra‘.

Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua amb la consellera Natàlia Garriga durant l'acte del segon aniversari de desdelsofa.cat. Fotografia de Francesc Voltas.
Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua amb la consellera Natàlia Garriga durant l’acte del segon aniversari de desdelsofa.cat. Fotografia de Francesc Voltas.

Al seu torn, la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, va explicar alguna de les accions que ha dut a terme l’ONG del català, com la campanya Més Audiovisual en Català, una campanya per reclamar més contingut en català i de més qualitat. Plana també va voler destacar la importància de tenir la reciprocitat televisiva de les televisions públiques dels Països Catalans, una acció que aproparia als 10 milions de catalanoparlants i ajudaria a conèixer millors els diferents dialectes del català.

“Històricament, TV3 ha estat el pal de paller del doblatge en català, però a partir del 2015 la qualitat va baixar notablement per culpa d’un canvi en els criteris en la licitació pública, que va començar a primar aspectes econòmics per sobre dels tècnics i els artístics”, va exposar Roger Isasi, actor de doblatge i president de DUB. “Quan anem a fer doblatge per a plataformes notem que està més ben cuidat i força millor pagat, al voltant de 100 euros el minut, quan a TV3 ha arribat a situar-se als 49. Hem aconseguit ara que pugi fins als 80, però hem d’aconseguir que s’iguali”, ha reclamat Isasi.

L'actor de doblatge i president de DUB, Roger Isasi durant l'acte del segon aniversari de desdelsofa.cat. Fotografia de Francesc Voltas.
L’actor de doblatge i president de DUB, Roger Isasi durant l’acte del segon aniversari de desdelsofa.cat. Fotografia de Francesc Voltas.

Isasi també va denunciar un bloqueig dels sindicats majoritaris que impedeix als professionals del sector a Catalunya tenir un conveni col·lectiu. “Això fa que les condicions laborals d’actors, ajustadors i directors faci molt que estan estancades”, ha reconegut. I alguns doblatges, al seu torn, han vorejat la mediocritat, afegint més obstacles a fer atractives les versions en català.

L’acte va finalitzar amb un monòleg del creador de contingut, humorista i actor Albert Roig, un monòleg que va barrejar humor cinèfil i biogràfic que no va deixar a ningú indiferent.

Imatge del monòleg de l'Albert Roig durant l'acte del segon aniversari de desdelsofa.cat. Fotografia de Francesc Voltas.
Imatge del monòleg de l’Albert Roig durant l’acte del segon aniversari de desdelsofa.cat. Fotografia de Francesc Voltas.

Per acabar, es va celebrar el concurs de frases de pel·lícules, un concurs amb 10 preguntes i un premi valorat en uns 120 €. Un premi que es va endur el creador de contingut en català i col·laborador del Ràndom del SX3Pol·lícules.

Entre la seixantena d’assistents es van poder veure creadors de contingut en català, representants d’entitats, com la Laia Torras, membre de la Comissió de Llengua d’Òmnium Cultural i presidenta territorial d’Òmnium Barcelona-Gràcia, representants del sector audiovisual català com la presidenta de l’Ateneu Barcelonès (i ex de l’Acadèmia del Cinema), Isona Passola.

L’acte organitzat per la web desdelsofa.cat es va poder dur a terme gràcies a la col·laboració de Plataforma per la Llengua i el suport de la Llibreria Ona i Filmin i es va poder seguir en directe gràcies a la creadora de contingut en català @SimValenciana.

Descarregat la memòria dos anys desdelsofa.cat

Podeu recuperar l’acte a Twitch, ClapClap i YouTube.



Qualificació
Redacció desdelsofà
Pàgina web | Més articles

Troba tot el contingut en català i aranès de les plataformes de streaming i televisions. Coneix streamers i col·lectius que difonen l'audiovisual en català.

Comparteix el contingut

3cat, Acontra+, AnimeBox, Apple TV, Català, Cinema, Crònica, desdelsofa.cat, Disney+, FilminCAT, HBO Max, Movistar+, Netflix, Pel·lícules, Plataformes Streaming, Prime Video, Programes, Rakuten TV, Rànquing, Sèries, SX3, VOSC