Recupera el cinema clàssic en català gràcies als usuaris de YouTube

Us agrada el cinema clàssic o simplement teniu curiositat per veure el primer doblatge en català de la història? Gràcies a diversos usuaris de YouTube cada dia és més fàcil recuperar clàssic del cinema en la nostra llengua.

Al YouTube hi ha diversos canals que recuperen doblatges en català de pel·lícules clàssiques lliures de drets i les publiquen al YouTube per evitar perdre aquests doblatges i facilitar l’accés al cinema clàssic a tothom que vulgui gaudir del cinema en català. Una feina de preservació i recuperació que hauria de fer TV3 o les institucions catalanes, un com més l’ha de fer la societat civil militant de la llengua catalana.


Un d’aquests canals és el canal de YouTube Cinema clàssic un canal que recupera àudios de cinema clàssic en català i els comparteix al seu perfil de YouTube. Entre tot el seu extens catàleg (més de 100 pel·lícules) podem trobar diferents gèneres i pel·lícules des de principis del segle passat fins a mitjans del segle XX, així com alguna sèrie. Al canal, trobarem cinema en blanc i negre i en color, inclòs cinema mut amb els cartells en català. Un altre canal que també ha recuperat algun àudio de cinema clàssic en català és el Canal de Doblatge Català que ha recuperat i compartit el primer doblatge en català de la història, el doblatge de la pel·lícula L’hereu xirinola (Draps i ferro vell) pel·lícula de l’any 1931 i doblada al català l’any 1933. Però aquest no són els únics canals que treballen per difondre el cinema clàssic en català, també hi ha el canal VERSIÓ ORIGINAL, un canal que a diferència dels altres no recupera àudios en català del cinema clàssic, aquest canal crea subtítols en català. Aquí trobareu totes les pel·lícules clàssiques disponibles a YouTube recuperades o subtitulades per aquest i altres usuaris: desdelsofa.cat


Aquest i molts més canals de YouTube fan una feina extraordinària per recuperar i preservar àudios, doblatges i subtítols en català, una gran feina desinteressada que fan amb els objectius de preservar i difondre aquestes versions en català i el cinema clàssic. Un cop més, sort dels voluntaris i gràcies per la gran feina que feu. Tant de bo algun dia TV3 també s’afegeixi a la iniciativa de voler preservar i compartir doblatges de cinema lliure i ompli la seva plataforma, 3 a la carta, de cinema clàssic doblat al català. Així tothom tindrà un accés molt més fàcil i es deixaran de perdre doblatges en català.

Llegeix-ho al Racó Català

Qualificació
Redacció desdelsofà

Troba tot el contingut en català i aranès de les plataformes de streaming i televisions. Coneix streamers i col·lectius que difonen l'audiovisual en català.

Comparteix el contingut

3cat, Català, Racó Català

Feu un comentari