Tor, tretze cases i tres morts

Català   |  Crims, Documental, Podcàsting  |  29 min. | 2023

“Tor i jo”

“El gener de 1997, ja fa 21 anys, vaig pujar per primera vegada a Tor. La història d’aquell lloc i de la seva gent em va atrapar i ja no m’ha abandonat mai. De cap de les maneres m’hauria imaginat que 21 anys després encara se’n parlaria i, menys, que en faríem una sèrie de no-ficció per a Catalunya Ràdio. Mentre enregistràvem els capítols, escoltant els personatges, he tornat a viure aquell viatge, aquella història. Per mi ha estat com un viatge en el temps. En molts moments, quan era a l’estudi amb la Dolors Martínez, la Laia Foguet i el Sergi Cutillas, em veia reflectit al vidre de la peixera i pensava: ‘Vols dir que Tor s’acabarà mai?’”

Carles Porta

La maledicció de Tor, ara al podcast

Tor és un poble de tretze cases on hi ha hagut tres assassinats. Des de fa més de cent anys, els veïns es barallen per la propietat d’una de les finques privades més grans de Catalunya, que molts han anomenat “la muntanya maleïda”. Tor i la seva muntanya són a la vall Ferrera, al Pallars Sobirà, i fan frontera amb les estacions d’esquí de Pal i Arinsal, al Principat d’Andorra. Per aquella zona hi ha passat -i hi passa- molt contraban.

L’any 1995, un jutge va declarar amo únic de la muntanya un dels veïns, Josep Montané, conegut com “Sansa”. Segons el jutge, era qui hi tenia més dret perquè era qui vivia més temps al poble de Tor, un dels més alts del Pirineu, que queda aïllat per la neu durant sis mesos a l’any. Però, cinc mesos després de ser declarat amo de la muntanya, el van assassinar.

El periodista Carles Porta i dos reporters més de TV3, Pol Izquierdo i Pepe Domènech, van pujar a Tor l’any 1997 per fer el reportatge “Tor, la muntanya maleïda”, per al programa “30 minuts”. Van viure situacions surrealistes i van descobrir un món que no té res a envejar a “Twin Peaks” o a “Fargo”, dues mítiques sèries nord-americanes. Anys després, el 2005, Porta va publicar el llibre “Tor, tretze cases i tres morts”, editat per La Campana. El reportatge i el llibre van acabar convertint Tor en un referent de la literatura de no-ficció a Catalunya, i cada any milers de persones s’arriben al poble per intentar conèixer els personatges d’aquella història surrealista.

23 anys després d’aquell crim sense resoldre, 21 anys després del reportatge i 13 anys després del llibre, Carles Porta i Catalunya Ràdio presenten el podcast “Tor, tretze cases i tres morts”, la primera sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio, que posa veus als personatges, aporta informacions noves i actualitza la llegenda negra de la muntanya més conflictiva del Pirineu.

0
Qualificació
Mès Informació
Fitxa de doblatge

0
Qualificació
Mès Informació
Fitxa de doblatge