Grans Documentals 33

Català   |  Documental  |  50 min. | 2011

Aquest espai, avui ja tot un “clàssic” de la programació dels diumenges al vespre del 33, va començar a concebre’s a finals de l’any 2011. El creixent interès del nostre públic pel gènere documental així com una conjuntura que permetia el desenvolupament de treballs de ressò internacional en l’àmbit de la coproducció amb la indústria audiovisual catalana van fer pensar en la possibilitat d’obrir una finestra que permetés, a la vegada, reveure els títols més emblemàtics ja difosos en els espais documentals tradicionals de la cadena (“Sense ficció”, “60 minuts”, “Cronos”, “Segle XX”, “El documental”, “Horitzons”, “Planeta Terra”….) així com estrenar alguns títols prou representatius d’allò que es produïa a casa nostra i també de la producció documental internacional.

Els criteris que van guiar des del principi la selecció van ser els de la rigorositat en l’exigència del treball documental a diversos nivells (científic, de recerca, d’innovació, etc), la intensitat de la proposta argumental (narrativa, dramàtica, emotiva, etc), la qualitat formal (una exigència que va sovint aparellada al rigor i la intensitat) i, finalment, l’amenitat, entesa com la voluntat d’adreçar-nos a un públic ampli, encuriosit, receptiu i volgudament plural. En el fons, cap descobriment, ja que aquests criteris són extensibles a tota la programació de la nostra cadena cultural, el 33. Un altre dels possibles al·licients de la proposta era la de disposar d’una finestra horària generosa que permetia programar conjuntament, i en alguns casos, parcialment, alguns treballs que s’havien anat difonent en capítols setmanals. “Grans documentals 33” oferia una altra manera de veure les produccions documentals seriades.

Entre els treballs més destacats i que han tingut una major repercusió que han passat per l’espai trobem “L’experiment Goebbels”, una producció germanobritànica distribuïda per la prestigiosa SpiegelTV que fa un elaborat retrat de l’inquietant ministre de la propaganda del Tercer Reich. També ens vam poder retrobar amb “El ‘Titanic’: El vaixell que no es podia enfonsar”, un treball de recreació històrica rigorosa en clau d’investigació sobre les causes del desastre a partir de documents i testimonis que es remunten als mesos i anys següents a la catàstrofe. “Can Tunis”, un documental que ens va apropar a la realitat d’una Barcelona marginal i marginalitzada mentre érem testimonis del desballestament, al llarg de tres anys no només d’un barri, sinó de tota una comunitat, a partir dels fets i les veus dels seus involuntaris protagonistes. Un treball autòcton de gran recorregut internacional.

A “Grans documentals 33” també hi han tingut cabuda grans produccions de prestigi de la BBC com “L’Atlàntida. La fi del món”. El naixement d’una llegenda, un acurat documental dramatitzat en què veiem les devastadores conseqüències d’una extraordinària erupció al mar Egeu de fa més de 15.000 anys. En el rerefons, una investigació arqueològica moderna i rigorosa sense abandonar mai els referents llegendaris i literaris que ens parlen d’un mític continent desaparegut. Finalment, i com a mostra de la pluralitat de gèneres que han nodrit l’espai podem citar alguns episodis assenyalats de la sèrie “Evolució” que ens mostra amb tot luxe de detalls com ha estat possible que siguem com som a nivell fisiològic, i tot a partir d’una síntesi exemplar entre narració divulgativa i imatges espectaculars.

En conjunt, doncs, “Grans documentals 33” ha dotat la cadena d’una magnífica finestra dissenyada per oferir el millor d’entre els millors documentals emesos pel 33.

0
Qualificació
Mès Informació
Fitxa de doblatge

0
Qualificació
Mès Informació
Fitxa de doblatge