Per què és important tenir accés a l’audiovisual en català?

Cada dia els mitjans audiovisuals tenen més pes a la societat i gràcies a internet cada cop es consumeix més contingut audiovisual, per això és indispensable tenir un accés fàcil i ràpid del contingut audiovisual en la nostra llengua, així com un accés oficial, legal, de qualitat i al dia.

A través del contingut audiovisual es creen referents lingüístics, molt necessaris per aprendre, entendre i parlar una llengua, per això molts cops es diu que una de les millors coses que li ha passat al català va ser l’emissió de Bola de Drac i Plats Bruts, tothom ho mirava i després jugàvem al patí a Bola de Drac en català. Molta gent va aprendre català gràcies a grans sèries infantils i juvenils que vam tenir a la televisió a finals dels 80 i fins a l’any 2010.

Ara, quants infants catalanoparlants juguen en castellà perquè la sèrie o pel·lícula que els agrada i imiten és en castellà? Si fos en català jugarien en la seva llengua, en la llengua de la seva família.

Però la falta de referents lingüístics en català també afecta els adults, a quants joves i adults catalanoparlants se’ls escapen frases en castellà de l’APM?, o d’alguna sèrie o pel·lícula de masses que no es pot veure en català com La que se avecina o Game of Thrones? Segurament a la conversa podríeu haver dit la frase en català, però el referent que teniu amb aquella paraula, frase o expressió és en castellà o anglès.

És per tot això que s’ha creat el web desdelsofà.cat, com a base de dades que faciliti la cerca del contingut en català i aranès que hi ha disponible a les principals plataformes digitals.

Article publicat el 8 de febrer a l’apartat Respostes amb criteri de la pàgina web del president Quim Torra.

Qualificació
Àlex de la Guia
Pàgina web | Més articles

Àlex de la Guia, tècnic superior en química, coescriptor del llibre 'Generació #LoRiuÉsVida' i fundador i administrador de la pàgina web desdelsofa.cat

Comparteix el contingut

3cat, Català, Cinema, desdelsofa.cat, Opinió, Pel·lícules, Plataformes Streaming, Sèries, SX3, VOSC