Només el 4,5% de l’oferta de les plataformes disposa d’àudio i/o subtítols en català

Aquesta setmana la pàgina web desdelsofà.cat, la base de dades de streaming en català, ha arribat als 4000 títols catalogats, pot parèixer un número molt alt, però en realitat no és res.

Segons les dades de JustWatch l’oferta de streaming a l’Estat espanyol és de més de 68.000 títols, entre totes les plataformes de streaming. Per tant, si comparem les dades de les dues bases de dades, veiem que el català representa, aproximadament, un 5,8% de l’oferta de les plataformes de streaming, però s’ha de tenir en compte que la web desdelsofà.cat contempla les plataformes de les televisions autonòmiques en català, i les plataformes Verso i Xala! I el contingut disponible de forma legal a Vimeo i YouTube, plataformes i contingut que JustWatch no contempla Així que si restem als 4.000 títols, el contingut que només està disponible a aquestes plataformes, el català baixa a la xifra 3.100 títols disponibles a les plataformes de streaming. Això vol dir que la presència de la llengua catalana a les plataformes de streaming és del 4,5%.

Només és el 4,5% del contingut disponible a l’Estat espanyol, està disponible en català, una de les 3 llengües que l’article 3 de la constitució diu que s’ha de protegir i difondre.

Si sumem el contingut en català de les plataformes privades Verso i Xala! Als títols de JustWatch i desdelsofà, el percentatge no millora massa, passa del 4,5 al 4,6. Per la gent que no coneix les plataformes Verso i Xala!. La plataforma Verso, és una plataforma valenciana on es poden escoltar poemes recitats per actors en castellà i català i Xala! És una plataforma catalana, amb tot el contingut en català, gestionada per La Xarxa de Televisions Locals de Catalunya des d’on es poden veure competicions esportives catalanes, castells, documentals i ficció.

El contingut que no hem tingut en compte de Vimeo i YouTube és contingut publicat de forma legal per les televisions, distribuïdors o productores que tenen els drets i comparteixen el contingut a YouTube i Vimeo, així com pel·lícules clàssiques lliures de drets que els usuaris recuperen i publiquen a YouTube. Com és impossible saber la quantitat de contingut en castellà disponible a YouTube i Vimeo no les he tingut en compte.

Aquestes dades demostren la necessitat d’una implicació real per part de les institucions i televisions públiques d’arreu dels Països Catalans per facilitar l’accés a l’audiovisual en català a les plataformes, des d’ajudes per afegir doblatges ja existents fins a subvencions per doblar series a les plataformes, així com una llei audiovisual espanyola que asseguri la defensa i difusió de totes les llengües oficials (tot i que l’article 3 de la constitució ja hauria de servir).

Si analitzem més a fons el contingut disponible en català a les plataformes, sigui doblat, versió original o versió original subtitulada al català, podem veure que, aquest 4,5% en gran part és gràcies a tots els títols que FilminCAT ofereix amb àudio en català (876) i subtitulat al català (1709), això és més del 20% del seu catàleg. I també gràcies a les 66 pel·lícules que Movistar+ ofereix amb l’àudio en català i els 472 títols que ofereixen subtitulats al català. La resta de plataformes baixen dràsticament la presència de català, des del 3,8% de Rakuten TV fins al 0,06 d’HBO Max (una sèrie en català i una bilingüe).

Els números podrien ser molt millors amb els catàlegs actuals, ja que totes les plataformes (també FilminCAT i sobretot Movistar+) podrien oferir més contingut en català si afegeixen els doblatges ja existents de les sèries i pel·lícules que tenen als seus catàlegs. Per exemple, Netflix podria oferir més de 300 títols, Disney+ uns 150 i HBO Max més de 400.

De fet, si volem veure encara més gràficament la marginació que pateix el català a les plataformes de streaming, podem imaginar que desdelsofà.cat és una plataforma i comparar la mida del catàleg de diferents plataformes i veure a quin lloc estaria aquesta suposada plataforma que aglutines tot el contingut en català disponible actualment.

Prime Video: 11.508
Filmin: 10.777
Apple TV i iTunes: 9.636
Google Play: 6429
Rakuten TV: 5.940
Netflix: 5.417
Desdelsofà: 4000
Movistar+: 2135
Disney+: 1817
HBO Max: 1636

Llegeix-ho al Racó Català

Qualificació
Redacció desdelsofà
Pàgina web | Més articles

Troba tot el contingut en català i aranès de les plataformes de streaming i televisions. Coneix streamers i col·lectius que difonen l'audiovisual en català.

Comparteix el contingut

Català, Plataformes Streaming, Racó Català

Feu un comentari