Homenatge a Akira Toriyama a Terrassa

El passat dia 8 de març, es va conèixer la notícia de la defunció d’Akira Toriyama, il·lustre dibuixant de còmic japonès per ser el creador de sèries com Dr. Slump i Bola de Drac. Aquestes sèries, estrenades a casa nostra el 1987 i el 1990, respectivament, van ser puntals en la consolidació de la llengua catalana, atès que van ajudar a introduir-la a moltes llars del nostre país. Bola de Drac i les diverses sèries relacionades amb aquest producte van gaudir de més d’una dècada d’emissions a TV3 i a altres canals de parla catalana, com ara el Canal 9 al País Valencià. Foren essencials en la normalització lingüística del català a causa del seu gran èxit entre el públic infantil i juvenil i es considera Bola de Drac com la sèrie animada de més transcendència a casa nostra. Això ha afavorit a la integració de moltes persones castellanoparlants, consumidores d’animes doblats al català, que no tenien tant contacte amb la llengua catalana a l’àmbit privat.

A més, l’esclat d’audiència d’aquesta sèrie va generar un interès fins aleshores virtualment inexistent dins la gran massa poblacional per la cultura nipona i productes japonesos, com ara altres animes i manga (o còmic japonès) que van arribar a Catalunya també doblats i traduïts al català. Aquesta onada de consum de producció japonesa en català i popularització del gènere ha marcat tota una generació i s’està intentar recuperar ara amb la tornada del nou SX3, hereu dels antics Super 3 i 3XL.

Per aquest motiu, diversos agents culturals terrassencs han volgut homenatjar al mestre Toriyama de diverses formes, amb el punt culminant el proper diumenge 14 d’abril a la tarda. Tot va començar quan la llibreria Nikochan va llençar la proposta a les xarxes socials de dedicar un carrer de Terrassa a Akira Toriyama, a la qual s’hi va sumar l’Associació Frikassa, una entitat terrassenca dedicada a la divulgació de la cultura “friki” a la ciutat. Així, han presentat una proposta de resolució al ple municipal d’abril de l’Ajuntament de Terrassa per demanar que es dediqui un carrer al mestre Toriyama i que aquesta acció estigui acompanyada d’un obra artística realitzada per una persona terrassenca que representi la relació entre la cultura catalana i l’univers de Bola de Drac o Dr. Slump.

D’altra banda, la Frikassa, juntament amb el cinema municipal, el Cinema Catalunya de Terrassa, han coorganitzat un homenatge dedicat a Akira Toriyama el diumenge 14 d’abril. El cinema obrirà les portes a les 16h de la tarda i a les 16:30h es projectarà el film Bola de Drac Super: Broly. Hi haurà activitats complementàries, com ara una breu actuació musical a càrrec del teclista Victormame, membre del conegut grup Doctor Prats i una petita zona d’exposició de material de col·leccionisme d’objectes relacionats amb Bola de Drac, propietat del terrassenc Adrián Ríos. Al finalitzar de la pel·lícula, hi haurà un col·loqui participatiu moderat per Samfaina Visual, que comptarà amb la presència d’Agnès Pérez, traductora de manga i anime; Capità Urías, conegut divulgador de la cultura japonesa; i Sarah Saco, responsable del club de lectura de la secció manga de la Casa del Llibre a Terrassa.

Les entrades a aquest esdeveniment estan ja a la venta (https://cinemacatalunya.cat/esdeveniment/homenatge-a-akira-toriyama/). L’entrada general té un cost de 7€ i la reduïda de 5.5€ i no són localitats numerades.

Qualificació
Redacció desdelsofà
Pàgina web | Més articles

Troba tot el contingut en català i aranès de les plataformes de streaming i televisions. Coneix streamers i col·lectius que difonen l'audiovisual en català.

Comparteix el contingut

Anime, Català, Cinema, Pel·lícules, Sèries