Com ha evolucionat el català a les plataformes de streaming?

Fa aproximadament mig any vaig escriure un article sobre l’estat del català a les plataformes de streaming, posant dades i exemples del contingut que falta, ara, 7 mesos després, com ha evolucionat? Anem a comparar les dades de l’article de fa 7 mesos amb les dades actualitzades gràcies a la web desdelsofa.cat.

La primera plataforma que compararem serà Filmin/FilminCAT, la plataforma amb més contingut en català. De fet, tot i ser la plataforma que tenia més contingut en català, és la que ha afegit més versions en català i més subtítols en català. Quan vaig escriure els articles tenien poc més de 800 títols en català i poc més de 1600 VOSC, actualment tenen 886 versions en català i 1730 VOSC. Entre les versions en català afegides des que vaig escriure l’article destaquen la sèrie infantil ‘Bandoler’ i la pel·lícula ‘El secret de Kells’, dos exemples de titols que per fi tenen versió en català. A més a més han afegit en català tiols destacats com ‘Annette’ o ‘I Am Woman’, però seguim sense i els clàssics de Hitchcock o la trilogia de ‘El Padrí’.

Després de Filmin, passem a Rakuten, la plataforma estrangera amb més contingut en català.

Quan vaig escriure el primer article, Rakuten, tenia poc més de 160 títols, poc després en van afegir uns quants més, entre El Senyor dels Anells: Les dues torres i El Senyor dels Anells: El retorn del rei. Actualment, tenen 200 pel·lícules en català i una sèrie. La sèrie és Matchday, però Rakuten la té catalogada com a 8 pel·lícules diferents.

Entre les 30 pel·lícules noves en català a Rakuten destaca ‘El Senyor dels Anells I: La Germandat de l’Anell’, que completa la trilogia i ‘Space Jam: Noves llegendes, però seguim’, però segueix faltant la saga de Harry Potter i moltes de les grans produccions de la Warner i Dreamworks.

A Prime Video, la plataforma estatunidenca amb més contingut en català, actualment tenen 79 títols en català i 34 VOSC, quan vaig escriure els articles no tenien ni 75 títols en català, al cap d’una setmana van penjar 8 pel·lícules d’ADSO Films, la minisèrie Descalç sobre la terra vermella, que la setmana abans de publicar l’article només estava en castellà, i la primera temporada de Cites, que al principi només estava disponible en castellà.

Les dades de Prime Video són enganyoses, ja que quan vaig publicar l’article no sabia que hi havia pel·lícules en català repetides, ni que hi havia pel·lícules que realment no tenien l’àudio en català, per tant, podem dir que fa 7 mesos Prime Video tenia una cinquantena de títols en català i actualment 79.

Pel que fa a Movistar+, la plataforma de la companyia telefònica, fa uns mesos tenia només 33 títols en català, en l’actualitat tenen més de 60. Han augmentat la seva oferta en un 90 %, també segueixen tenint entre 200 i 300 títols disponibles en VOSC gràcies a un acord amb la Generalitat de Catalunya.

A Netflix, la plataforma més popular ara com ara podem trobar 15 titols en català i 19 en VOSC, quan vaig escriure l’article només en tenien 5, totes produccions de TV3 i Sakura. Actualment, també podem trobar produccions de la Sony recentment afegits, com ‘La família Mitchell contra les màquines’, la primera estrena en català de la plataforma.

I ja per acabar parlarem de Disney+, la plataforma que quan va arribar no tenia res en català ara ofereix 37 pel·lícules i dos curts en català, al mes de maig només tenien 4 títols en català, però a dos d’ells la llengua catalana estava a l’apartat d’extres, no al menú d’idioma, com la resta de llengües. Avui, tenen títols de Pixar, clàssics de Disney i la tercera trilogia de Star Wars, podrien tenir més de 150 títols, però prefereixen no oferir-los. Si segueixen sense oferir les versions en català dels títols produïts per ells, és perquè no volen, les produccions i els doblatges són de la seva propietat i d’altres títols que no ho són, com ‘Floquet de Neu’ pel·lícula produïda en català que Disney+ només ofereix en castellà i anglès.

Llegeix-ho al Racó Català

Qualificació
Àlex de la Guia
Pàgina web | Més articles

Àlex de la Guia, tècnic superior en química, coescriptor del llibre 'Generació #LoRiuÉsVida' i fundador i administrador de la pàgina web desdelsofa.cat

Comparteix el contingut

Català, FilminCAT, HBO Max, Netflix, Opinió, Plataformes Streaming, Prime Video, Racó Català, Rakuten TV

Feu un comentari