Tocats de l’ala

Català   |  Divulgació, Documental  |  30 min. | 2015

Què és, això que canta al jardí? Què veurem, si anem al delta de l’Ebre? M’agradaria tenir uns prismàtics, però no sé com triar-los… Com fem, per tenir una menjadora a casa? “Tocats de l’ala”, la nova sèrie per a tota la família per a les sobretaules de dissabte, va de com és d’interessant i divertit conèixer els ocells que conviuen amb nosaltres i què fàcil que és enamorar-se’n.

Al llarg de 13 capítols de mitja hora de durada, coneixerem nens i nenes que cuiden nius i menjadores, famílies tafaneres que espien ocells diumenge al matí, ornitòlegs obsessionats per trobar rareses, romàntics dels prismàtics, guàrdies forestals enamorats d’un arbre…

Cada episodi se centra en una sortida de descoberta en un territori diferent. Visitarem el delta de l’Ebre, els aiguamolls de l’Empordà, el delta del Llobregat… parcs naturals valorats arreu del món, on conviuen milers i milers d’ocells d’espècies diferents, algunes de veritablement exòtiques. Descobrirem la riquesa del Pirineu, on podem veure els rapinyaires més espectaculars, però també autèntiques joies com el gall fer o el mussol pirinenc, únics en la seva raresa. Navegarem mar endins a la descoberta de gavians i gavines de les quals mai havíem sentit parlar, de les tan amenaçades baldrigues, dels insòlits ocells de tempesta… Però també buscarem, acompanyats d’especialistes, els nius d’òlibes i mussols banyuts a les profunditats del bosc osonenc, en masies abandonades o arbres fantasmagòrics, i aprendrem, amb una de les millors expertes del món, a conèixer els ocells pel seu cant al bosc de Vallvidrera. Visitarem jardins domèstics, saludarem els ocellets que tenim a tocar de casa i ens sorprendrem amb els falcons que niuen a la Sagrada Família o amb les orenetes i falciots que s’han fet la casa en pobles i ciutats.

En cada capítol, doncs, descobrirem uns ocells en el seu territori. Els fitxarem amb dibuixos divertits, però rigorosos, amb una breu explicació sobre els seus trets més característics, i en mostrarem imatges insòlites, gravades especialment per al programa. No hi haurà ni explicacions feixugues ni detalls interminables… “Tocats de l’ala” és un programa de divulgació familiar, àgil i amb sentit de l’humor, que busca sobretot sorprendre i enamorar.

I tot això no ho farem pas sols…Si els ocells són interessants, els enamorats dels ocells encara ho són més. Són els nostres tocats de l’ala: els nens que es distreuen a classe quan veuen passar una oreneta per la finestra, els avis que passen el dia fotografiant els corbs marins del Llobregat, els homes i dones que són capaços de conduir tot el dia per albirar un ocellet estrany que algú ha vist a centenars de quilòmetres, fotògrafs aficionats que jeuen tota la nit en un amagatall glaçat per retratar un rapinyaire esquerp… I sobretot, tanta gent normal i corrent que passeja cada dia pel seu trosset de món per retrobar els ocells que fan el seu paisatge. Aquesta és la gent que ens acompanyarà en cada programa, sobre el terreny i mirant enlaire, i amb la qual viurem l’emoció de descobrir cada ocell nou. Amb ells aprendrem qui són els nostres veïns alats i com viuen, i intentarem descobrir per què els ocells enamoren.

A “Tocats de l’ala”, a més de les sortides, hi trobarem reportatges sobre tot el que envolta el món dels ocells: la fotografia de natura, l’alegria de tenir una menjadora al jardí, els anellaments i per què serveixen, com treballa un dibuixant de guies o com se salva una espècie a punt de desaparèixer… Oferirem consells pràctics per a qui vulgui iniciar-se en aquest món, intentarem predir quines espècies es podran veure setmana rere setmana… i encara una sorpresa: descobrirem el dia a dia del Cafè Bar Ni Piu: un local insòlit amb clients molt inesperats.

“Tocats de l’ala” és una sèrie de divulgació per a tota la família, feta al Departament de Documentals i Nous Formats de TV3 pels creadors de “Ja t’ho faràs”, “Mestres” o “Un lloc estrany”, amb l’assessorament científic de l’Institut Català d’Ornitologia.

0
Qualificació
Mès Informació
Fitxa de doblatge

0
Qualificació
Mès Informació
Fitxa de doblatge