Adeu, Akira Toriyama

“Fa molt i molt de temps, en una època misteriosa, que ningú no ha vist mai, no n’ha sentit a parlar, en una muntanya a molts quilòmetres de qualsevol ciutat, vivia un nen, tot sol, amb l’única companyia de la mare natura”, així comença la sèrie més popular del mestre Akira Toriyama, així comença Bola de Drac.

Avui, 8 de març ens hem desparat amb la trista notícia de la mort del creador de Bola de Drac i Dr. Slump, entre moltes altres sèries. Segons el comunicat emès a les xarxes oficial de Bola de Drac, Toriyama hauria mort el passat 1 de març a causa d’hemorràgia subdural als 68 anys.

El 12 de gener de 1987 es va estrenar el Dr. Slump a TV3, va ser la primera sèrie de Toriyama que ens arribava en català. La comèdia japonesa narra les aventures del professor Sembei Norimaki i de la seva creació, un robot humanoide amb forma de nena de 13 anys anomenada Arale Norimaki, qui manca de sentit comú i té una força extraordinària. La majoria de les històries transcorren a la Vila del Pingüí, on cap dels seus habitants sap que l’Arale és un robot. La sèrie està plena de personatges de tota classe, des de nadons prehistòrics alats fins a un porc de parla anglesa. L’any 2022 es va començar a publicar el manga en català.

El 15 de febrer del 1990 va arribar la seva gran obra, el manga i l’anime més popular arreu del món, a les nostres cases. Aquell 15 de febrer es va estrenar Bola de Drac a TV3, una sèrie que ràpidament es va convertir en un fenomen a Catalunya i que ha marcat moltes generacions que encara la recorden amb nostàlgia i la remiren o omplin les sales de cinema quan arriben noves pel·lícules de la saga. Bola de Drac va marcar a la societat, però també a la llengua, la seva emissió va ajudar a apropar molts castellanoparlants a la llengua catalana, ajudant així a normalitzar-la i a facilitar un aprenentatge continu entre els catalanoparlants.

Bola de Drac és un manga i anime de comèdia i aventures que se centra en en Son Goku, la Bulma, i la recerca de les llegendàries boles de drac, un total de set boles que en ser reunides donen lloc a l’aparició del drac Shenron que pot concedir qualsevol desig. Després que el desig s’ha complert, les boles es reparteixen novament per tot el món i són convertides en pedra durant un any. En el passat, costava generacions buscar les boles per tot el món i aplegar-les totes. Tanmateix, una genial inventora, la Bulma, crea el “radar de les boles de drac” per detectar les boles i fer el procés molt més fàcil.

Bola de Drac és un clar exemple d’èxit a casa nostra, un èxit que TV3 i la llengua necessiten recuperar o trobar un relleu, en Son Goku i les seves aventures van marcar tant a Catalunya que al llarg d’aquests 30 anys hem pogut veure com diversos cantants i grups de música han cantat i versionat les seves cançons com l’Arnau Tordera al concert dels 25 anys del Super 3 o Estopa d’una manera més informal a algun documental i programa de televisió han cantat les cançons de Bola de Drac, però també hi ha grups com els Amics de les Arts que li van dedicar la cançó Per mars i muntanyes (2009) en català i japonés.

Les seves cançons en català van calar tant a Catalunya que el 2019 durant el concert “Dragon Ball Symphonic Adventure” a Barcelona el públic cantava les cançons en català mentre el cantant original, Hiroki Takahash, les cantava en japonès i quan va sortir en Jordi Vila a cantar-la en català, el cantant català es va endur una gran ovació i en Takahashi es va atrevir a cantar alguna estrofa en català sabent l’important que és Bola de Drac a Catalunya i en català. El dia que en Jordi Vila ens va deixar el mateix Takahash li va dedicar unes paraules de comiat a les seves xarxes.

Akira, gràcies per tantes hores davant la televisió i tants moments de diversió amb els teus mangues i anime, el teu llegat sempre serà present arreu del món i tingues ben clar que a Catalunya no t’oblidarem mai.

Kaito, cuida’l i fes-lo riure com ell ens ha fet riure a nosaltres.

Així ho anunciaven les xarxes de Bola de Drac.

Recupera les cançons de Bola de Drac en català a la nostra llista de Spotify.

Qualificació

Comparteix el contingut

3cat, Actualitat, Anime, Català, Cinema, Opinió, Pel·lícules, Sèries, SX3