10 produccions que han portat “el català al món”

El dilluns es va estrenar, amb polèmica, la sèrie ‘Cites Barcelona’. La sèrie coproduïda per TV3 porta una polèmica amb ella d’ençà que es va anunciar la seva producció. La televisió publica catalana ha coproduït en castellà una de les seves grans sèries.

Les dues temporades de la sèrie original de ‘Cites’ van triomfar a Catalunya, en català. Durant molt de temps també va ser una de les sèries en català més destacades a Prime Video, on es va afegir amb una altra polèmica: durant molt de temps la primera temporada de ‘Cites’ només es podia veure en castellà, mentre que la segona es podia veure en català i castellà.

Un dels arguments a favor d’aquesta coproducció, majoritàriament en castellà, de la CCMA amb Prime Video és que així el català podrà fer la volta al món, però… realment necessitem per portar el català arreu del món fer una tercera temporada majoritàriament en castellà d’una sèrie catalana? Doncs no, no és necessari i avui us portem 10 exemples de com una producció catalana, en català pot triomfar a Catalunya i pot fer la volta al món.

6 sèries catalanes

Benvinguts a la famíliaLa protagonista de ‘Benvinguts a la família” és l’Àngela, interpretada per Melani Olivares, una dona lluitadora, separada i mare de tres fills, que ha de tirar endavant la família tota sola. Les dificultats econòmiques la posen en una situació límit i es veu obligada a enfrontar-se a la seva por més gran: el seu pare, amb qui fa més de vint anys que no es parla. Aquest és el punt de partida d’una comèdia negra per a tots els públics que es caracteritza pel seu marcat humor negre.

CitesUna mirada personal a les relacions de parella actuals, al voltant d’una xarxa de personatges que es creuaran entre si i que aniran trobant-se al llarg de la sèrie.

Les de l’hoqueiSet joves jugadores d’hoquei i la seva nova entrenadora lluiten per salvar la secció femenina del seu club, al mateix temps que intenten trobar el seu lloc, tant dins com fora de l’equip.

Merlí: La sèrie que va arrasar en català a Argentina i ha aconseguit que molts joves argentins comencin a aprendre català. La darrera sèrie revelació de TV3, fenomen cultural a l’altura de ‘Polseres Vermelles’, que trasllada la filosofia a les aules com ja va fer al seu dia ‘El club dels poetes morts’.

Polseres VermellesLa sèrie que va emocionar a Steven Spielberg. Amistat, esperit de superació i ganes de viure. ‘Polseres Vermelles’ va ser pedrera dels joves actors catalans d’avui i va inspirar un remake americà en mans de l’Spielberg.

Vida privada: La sèrie catalana disponible a més plataformes (3 a la carta, Apple TV, Google TV, iTunes, FilminCAT, Netflix, PrimeVideo i YouTube). Basada en la novel·la homònima de Josep Maria de Sagarra, relata la decadència de l’aristocràcia barcelonina a través de la història de la família Lloberola.

4 pel·lícules catalanes

AlcarràsPrimera pel·lícula catalana que guanya l’Os d’Or a Berlín i més de 300.000 espectadors en sales, tot un èxit del nostre cinema. Després de vuitanta anys conreant la mateixa terra, la família Solé es reuneix per a realitzar junts la seva última collita.

Floquet de Neu: La pel·lícula, que barreja imatge real amb animació 3D, narra l’arribada del Floquet de Neu a Barcelona, l’any 1966, i en recrea una imaginària fugida del zoo.

Pa negre: La gran triomfadora dels Gaudí en l’edició del 2010 i l’única pel·lícula en català que ha guanyat el Goya a la Millor Pel·lícula. En els crus anys de la postguerra rural a Catalunya, Andreu, un nen que pertany al bàndol dels perdedors, troba un dia al bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats volen carregar-li el mort al seu pare, però ell, per ajudar-lo, intenta esbrinar qui els va matar. En aquest recorregut, es produeix en l’Andreu el despertar d’una consciència moral enfront d’un món d’adults alimentat per les mentides. Per sobreviure, traeix les seves pròpies arrels i acaba descobrint el monstre que habita al seu interior.

Salvador (Puig Antich): Nominada a 11 Goya i guanyadora del premi al Millor Guió Adaptat, estem davant d’una de les pel·lícules catalanes més emocionants i punyents dels darrers anys.

Llegeix-ho al Racó Català

Qualificació
Redacció desdelsofà

Troba tot el contingut en català i aranès de les plataformes de streaming i televisions. Coneix streamers i col·lectius que difonen l'audiovisual en català.

Comparteix el contingut

Català, Plataformes Streaming, Racó Català