10 clàssics indispensables en català a Filmin

Aquests últims mesos hem vist com les plataformes han començat a afegir molts títols en català, la majoria d’ells doblats per TV3. La plataforma catalana Filmin no s’ha quedat enrere i també ha afegit doblatges de TV3, més els doblatges i subtítols que penja habitualment. Per això us portem un recull de 10 pel·lícules clàssiques que podem veure a Filmin en català.

Deu Negrets (1945): És la primera adaptació a la pantalla gran de la peça teatral més popular signada per la reina del misteri, Agatha Christie. Alterant lleugerament l’argument de la novel·la i canviant el final, Christie, i per tant Clair, ofereixen a l’espectador un majestuós espectacle de misteri en el qual aconsegueix lluir-se el seu gran repartiment, gràcies a les seves considerables racions d’humor macabre.

Però… Qui va matar el Harry? (1955): Shirley MacLaine va debutar al cinema en una de les poques comèdies pures en la filmografia d’Alfred Hitchock, carregada d’un humor negre bastant avançat a la seva època.

Espàrtac (1960)Kirk Douglas és el líder de la revolució esclava contra l’imperi romà, Espàrtac, en aquest mític peplum dirigit per Stanley Kubrick, amb guió de Dalton Trumbo, i mereixedor de quatre Oscar.

Gorgo (1961)Aquesta producció britànica d’impactants efectes especials li fa un gir de rosca al subgènere de monstres i ciutats en runes atorgant-li un impetuós component femení.

Fellini 8 1/2 (1963)L’obra que va immortalitzar a Fellini. El més precís intent de capturar l’eteri dilema de la inspiració. La figura de l’autor, cineasta i guionista com mai s’havia retratat.

Dersu Uzala (El caçador) (1975): El retorn d’Akira Kurosawa l’any 1975 a la direcció després de cinc anys d’inactivitat, amb el qual el mestre japonès es va alçar amb l’Oscar a la Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa.

Tauró (1975): Steven Spielberg va reinventar la idea de superproducció i va canviar el rumb del cinema comercial amb un descomunal tauró que ens va obligar a pensar-nos-ho un parell de vegades abans de ficar-nos dins l’aigua. Menció a part, la memorable música de John Williams va contribuir a generar una ambientació tenebrosa i plena de suspens que passaria a la història.

ET, l’extraterrestre (1982): Una nit uns extraterrestres arriben a la Terra per recollir-hi mostres d’espècies vegetals, però uns humans els descobreixen. Els extraterrestres han de fugir precipitadament i, sense voler, es deixen un company: és ET. Els homes comencen a perseguir l’extraterrestre, que fuig aterrit i mira de trobar algun lloc per amagar-se.

Bon Nadal, Mr. Lawrence (1983)La insòlita exploració entre les relacions de poder i l’amor en un camp de presos de Java segons Nagisha Oshima protagonitzada per David Bowie i Ryuichi Sakamoto.

Cinema Paradiso (1988)Una veritable joia del cinema europeu dirigida per Giuseppe Tornatore. Un clàssic atemporal inoblidable, nostàlgic i entranyable que va marcar a tota una generació.

Extra:

També podem trobar una trilogia clàssica molt popular i estimada entre els cinèfils: la trilogia ‘Retorn al futur‘.

Retorn al futur (1985)Steven Spielberg a la producció i Robert Zemeckis als comandaments ens van regalar una de les parelles més venerades de la cultura pop: Marty Mcfly i Emmett “Doc” Brown.

Retorn al futur II (1989)Marty Mcfly i Emmet “Doc” Brown deixen de viure aventures en el passat per a viatjar, per fi, a un futur ple d’incògnites i paradoxes espai-temporals.

Retorn al futur III (1990)L’última aventura del Marty i el Doc té lloc on menys podies imaginar: L’oest! Els dos amics porten el Delorean al Far West en una fantàstica oda al western.

Llegeix-ho al Racó Català

Qualificació
Redacció desdelsofà
Pàgina web | Més articles

Troba tot el contingut en català i aranès de les plataformes de streaming i televisions. Coneix streamers i col·lectius que difonen l'audiovisual en català.

Comparteix el contingut

Català, FilminCAT, Racó Català